Popis produktu
Parametry produktu
Produkt nemá žádné parametry.
Recenze
, zakoupeno v Via Naturae
- Výborné chuťově i cenově. Vřele doporučuji.
Parametry produktu
Produkt nemá žádné parametry.
Popis produktu
- Odrůda chilli pěstovaná původně v Jižní Americe. Velmi ostré koření používané hlavně na dochucení pokrmů. Používá se do omáček, minutek i na grilování. Svůj název cayenský pepř, nebo také kajenský pepř, získal podle svého původu. Podle oblasti v Jižní Americe, na pobřeží Francouzské Guyany. Tady najdeme řeku Cayenne, i hlavní město Guyany, Cayenne. Pepř pak špatný překlad z anglického slova pepper, které znamená pepř, paprika i chilli. Proto dnes můžeme v receptech najít slova jako: špetku kajenského pepře, špetku kayenského i špetku cayenského pepře.
- Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování.
- Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, aktivuje nervové zakončení reagující na bolest a pomáhá směrovat léky proti bolestem.
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Léčivé účinky chilli
Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Také ředí krev, a tím vzniku trombóz, mozkové mrtvice a srdečního infarktu.
Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.
Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v Via Naturae
- Výborné chuťově i cenově. Vřele doporučuji.